luni, 16 august 2010

Metamorfoza societatii actuale - continuare 4

        Ma voi desprinde incet de generalitati, pentru ca printre acei care  au intrat in  - lumea noua – e si tara noastra.  Insa, fata de alta surate, ce s-a intamplat la noi si ce se intampla in continuare e un fel de mers pe alta carare. Mereu  cautam sa fim originali, sa demonstram cu orice pret  ca rezolvam cu succes pana si enigma trecerii de la  asa zisul – socialism –  la  mama capitalista, care cu imbratisarea  ei total lipsita de “interes”  ne sufoca  la sanul ei de nu mai stim cum ne cheama si nu vrem in ruptul capului nici macar sa stim cine suntem.

         Marile rasturnari socio-politice nu se produc la intamplare.  Niciodata! Pentru acest  fenomen trebuie  indispensabil sa fie convinsa o  masa de manevra. Dar conditia de  baza e ca ea sa fie in mari greutati care sa determine mari nemultumiri  cel putin egale  cu greutatile.

         Dar  nici  asta nu e chiar destul. E nevoie de o lunga perioada de pregatire in asa fel  facuta  , incat comunitatea nemultumitilor sa reprezinte majoritatea populatiei si, mai presus de orice, trebuie sa fie convinsa ca numai ea poate rasturna starea lucrurilor spre binele si rezolvarea pozitiva a situatiei lor din  acest moment.


        In spatele acestei manevre insa, se va gasi intodeauna un foarte puternic grup de interese,bine organizat, care inainte de dezmeticire, preia rezultatul miscarii entuziaste dar neorganizate pentru a-l folosi in interesul lui.
La noi (in timp ce in alte state s-a preferat formula de catifea) dezlantuirea a fost totala, s-a cautat formula cea mai sigura de reusita. Pretul a fost mare. O multime de vieti au fost sacrificate in numele ……prezentului.
Momentul pentru o astfel de schimbare, societatea din umbra care are miscarile matematic pregatite, il declanseaza atunci cand statul, cu forma socio–politica a momentului, este cu apararea cea ma slabita.
Foarte rar interesele celor care organizeaza schimbarea sistemului, corespund cu a celor care rastoarna societatea.
E un fel de grupare – PIRANHA - , care cu mare repeziciune preia rezultatul conflictului ca – proprietate de drept – in timp ce masele care l-au realizat, se aleg in mare masura cu sacrificiul si entuziasmul care i-a propulsat, eventual cu niste mizilicuri dupa marele ospat.

        Momentul cel mai propice pentru indeplinirea scopului urmarit de noua putere este ACUM!
Inainte de trezirea la adevarata realitate, de fundamentare a noilor legi si a inceputului de asezare a societatii, urmeaza a doua batalie ( de data aceasta dusa de proaspata elita politica ) impotriva celui mai mare dusman al ei, STATUL de drept sau ce a mai ramas din el.
Proprietatile lui sunt tinta sigura pentru imbogatirea rapida si mai ales autoimbogatirea fara merite profesionale, de studii sau de efortul de a infrunta viata prin efortul propriu. De la ei si pana la aparitia adevaratului – capitalist – , care va fi coloana vertebrala autentica a noului sistem social, e o cale foarte lunga. Tocmai acest timp va fi explotat fara menajamente .
De ce impotriva statului de drept? Pentru ca el este singurul protector si pazitor a societatii civile si ale intereselor ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu