luni, 9 august 2010

Metamorfoza societatii actuale - continuare 3

     Intre - capitalistii autentici - eu ii consider si pe micii profilati, cu posibilitati financiare mai mici, care au avut curajul sa riste sansa castigului, sau a pierderii,dar care printr-o munca foarte dura, au deschis mici magazine, mici hoteluri, ferme agricole complexe, chiar fabricute cu profile diverse.
 

     Imbogatitii conjuncturilor au foarte putin comun cu cei amintiti mai sus, sunt ca niste paraziti crescuti pe copaci cu radacini adanci dar cu un frunzis crescut numai din ramurile lui.
E adevarat ca niciunde n-o sa gasim o societae ideala. Totusi, stradania trebuie sa existe.
Cei din a doua categorie insa sunt in mare masura legati de factiunile politice, fiind ajutati de ele in obtinerea imbogatirii dar si ei ramanand cu obligatia de a-si ajuta binefacatorii financiar daca va fi cazul.
 

     Generalitatile pe care le scriu sunt caracteristice mai ales statelor care s-au reintors,nu de mult, in comunitatea tarilor europene a pietei libere, dar unde societatea e asezata de multe decenii,functioneaza dupa legi ferme si structuri care au demonstrat in timp regulile jocului .
La aceasta - lume noua - am sa ma refer mai mult, asa cum o vad eu ca trecator prin ea. Nu doresc sa contest parerile contrarii, dimpotriva! Cu cat cetatenii vor trage singuri concluziile prin logica cea mai simpla, dupa felul cum ar vedea ei unele rezolvari, apoi sa citesca ce scriu sau sa asculte ce spun altii, ar fi mult mai independenti si mai putin sclavi ai unor decizii de dregatori politici, al caror interes s-ar putea sa fie uneori, contrar interesului colectiv .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu