sâmbătă, 9 octombrie 2010

Opinia telespectatorului: Judeca tu

            Cu cateva seri in urma, la un canal de televiziune, a fost lansata o  noua emisiune intitulata : “Judeca tu”

            Pare a fi o formula foarte interesanta, unde  puncte de vedere diverse, asupra unor teme date, sunt lansate in eter fara multa menajare, ceea ce da emisiunii posibilitatea de a rezona in gandirea telespectatorului, chiar si dupa o notabila perioada de timp, pana la cristalizarea propriei opinii.

            In succesiunea parerilor insa  apare si un alt contur, foarte transparent si anume : ce suntem si cine suntem… ?

             Tema acestui inceput de drum(regret ca nu l-am notat exact)  era gasirea unui raspuns la intrebarea:…” Te poti mandrii cu Romania ?…Te mandresti ca esti roman ?…Ai dori sa pleci in alta tara (de jena, as spune eu, )? Cam toate aceste subdivizari fac parte din intrebarea principala.

             Din societatea noastra actuala, multi  - dezamagiti – s-au refugiat sub sintagma :” m-am saturat de Romania…”  crezand ca se pot detasa de societate, ca superentitati care au avut un destin nedrept, acela de a se fi nascut intr-o lume si un mediu mult inferior lor, mult prea toxic pentru puritatea modului lor de gandire .

             Intrebarea emisiunii, este valabila pentru oricare cetatean al orcarei tari si nu poate fi cantonata numai la noi. Oamenii sunt diversi  si fara indoiala pot sa gandeasca liberi, asa cum vor.

             Dar de aici pana la a-ti defaima public pamantul din care ai rasarit….te aseaza intre ierburile cu radacina infantila, pe care le ia vantul si le poarta in cele patru zari, uneori in singuratati care iti arata ca esti al nimanui, n-ai patrie, n-ai parinti, nu ai o identitate…

             Si pentru ca e vorba de Romania,de ce sa va fie rusine ? Avem exact ceea ce am dorit sa avem. Tara ta e asa cum ai facut-o, cum ti-ai dat acordul, e rezultatul vointei tale, a atitudinii tale, a respectului tau cu care calci – iarba verde de acasa –. sub care dorm etern, sute de mii de suflete tinere care s-au sacrificat ca sa existi …TU……

             Cine vreti sa va faca o altfel de tara sau mai ales ,tara pe care ati dori-o si pe care o dorim cu totii, infrumusetata, bogata, elevata si puternica?  De ce va uitati dimineata in oglinda cu un singur ochi de rusinea ca sunteti romani?

            Avem ceea ce am creat.Suntem rezultatul compromisurilor  noastre de a ne linge macar degetele de mierea pe care au furat-o taunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu